Monday, March 11, 2013

Dia, Kau, Mereka..

Kalau dah benci...

Kita jangan terlalu menampakkan kebodohan diri kita dengan tindakan tindakan yg tidak bermoral..
ingatlah dunia tidak terlalu senyum kepada kita
Hiduplah di dunia tanpa memandang enteng kepada orang lain
Setiap agama mengajar mereka untuk bersyukur
Untuk menghormati sesama sendiri

Sedarlah.. 
lihat sekeliling
Kau mencanang
Engkaulah yg terhebat
Engkaulah takat turutan
Engkaulah yang terdahulu

Tebarkan pancaindera mu
yang kau canang kononnya hebat,
Lihat di sekeliling
Pandangan orang terhadap kau
Banggakah engkau berada di puncak dengan memutuskan nilai dan norma seorang insan
puaskah engkau berada di puncak yang tidak kekal itu 
dengan menghina norma hidup insan lain...

Sebagai manusia
Sebagai makhluk yg mempunyai akal
Sanggup mencaci menjual merendahkan org sekeliling
Agar kau diatas
Hina sangatkah insan disekelilingmu

Satu  saja..
Layakkah kau untuk menilai
Siapa kau untuk menghina
Siapa kau untuk merobek sepasang hati
Siapa kau...




May ALLAH guide us to the right path...
insyaAllah..


Friday, February 1, 2013

Unexpected..

SPOILER...

Unexpected....

give me strength YA ALLAH.... 

Tuesday, January 29, 2013

Moral Orang Makan Gaji..

Assalamualaikum!!
forever and always..

hari ni rasa nak membebel je sebab hati gua panas dengan orang-orang yang kurang etika terhadap orang tua.
tak kira la berapa banyak gaji korang bulan-bulan..
rasa hormat dan berbuat baik pada orang tua tu adalah tuntutan dan menggambarkan moral kita sebagai anak muda yang berpelajaran dan beragama...

perkara macam ni da bnyak kali kita dengar kat mane2 jer...
facebook, tweeter, paper, org berborak kat kedai kopi...
tapi hari ni berlaku depan aku sendiri...
dua kali plak tu...

pagi tadi aku ke satu pejabat kerajaan kononnya nak uruskan hal la...
tengah-tengah tunggu turn, sorang pekerja dekat kaunter membebel dan marah dekat seorang mak cik sebab tak menjawab soalan yg dia tanya..

seriously aku tak faham, ape kejadahnya korang pekerja-pekerja kerajaan yang duduk dekat kaunter tu je pun menengking warga tua yang sebahagiannya memang buta huruf..tnya pulak soalan-soalan yang sememangnya warga tua x taw...

''anak mak cik belajar amek kos ape?''
''kenapa bil elektrik sampai RM40 kalau tinggal sorang-sorang?''
''mak cik tak tahu k anak mak cik belajar guna pinjaman k biasiswa, belajar dekat institusi awam k swasta''

dan aku tak la kisah sangat kalau dia tanya dengan baik dan lembut sket...
ni tak, pitching tinggi semacam jer....dah la kasar..
mak cik tu umur pun da lebih 65...apa yang dia tahu..buta huruf plak tu...

maybe la korang penat atau dah tension dengan ragam masyarakat..
tapi korang kena ingat kamu dibayar gaji atas dasar ape..
at least amalkanlah nilai etika yang korang tampal dekat dinding pejabat korang tu...
buat ape tampal kalau x praktik...
ingat gaji kornag makan bulan-bulan bagi anak-anak makan tu berkat k tak..

ikhlaskanlah diri tu..

kesian aku tengok mak cik tu...
kena tengking depan orang ramai...

lepas tu, bawak pulak pak sedara aku pergi bank amek duit...
da la orang tua tu da tak larat..bertongkat bagai..
masa nak cop jari dekat borang tu, 
bole plak staff bank tu tarik kasar giler tangan pak sedara aku..
da la siap tengking...
''pak cik, lembutkan sikit tangan tu!!!macamna nak cop kalau keras..."
orang tua ni tangan pun terketar-ketar..
cakapla elok-elok sikit....

sebab geram yang amat, aku pandang je muka staff perempuan tu....
GERAM!!!

at least kita hidup bermasyarakat ni..
respect la orang yang lebih tua dari kita...nak nak warga tua...
warga tua teras masyarakat
bukan sampah masyarakat
kita pun nanti tua jugak
tak tahu lagi nasib macam mana..
mungkin jugak kena banyak menyusahkan orang lain jugak..
ingatla..
apa yang kita bagi, itu yang kita dapat...

sebagai orang yang bekerja untuk memberi khidmat pada masyarakat, 
tak kira la ko pegawai k, kakitangan gred bawahan k, ikhlaskan hati...serlahkan peribadi yang bermoral..


kalau make up je tebal, tapi sabar tak kebal....tak guna jugak...duit gaji tak rasa nilainya, tak rasa pun...nilai just nampak beli make up tebal tempek dekat muka jer....



Be good to poor and older..

moga hati kita bersih dan ikhlas dalam melakukan tuntutan kehidupan..
moga hidup tenang tanpa rasa gundah...

Treat others in a pleasant way, people!!

MAY ALLAH FLOWERS HIS BLESSING TO US.. :)
Ameen..


Sunday, January 27, 2013

Anak Buah #1

Assalamualaikum!!!
forever and always...


baru jer siap sembahyang isyak dan tak pernah rasa penat pun nak melayan keletah anak yang semakin membesar..
seronok jer aku layan budak-budak walau macam-macam benda yang diorang tanya..

alhamdulillah dikurniakan perasaan sayangkan kanak-kanak..
*bajet penyayang la*
sangatla meraban <_>


Budak-budak..
memang banyak keletah..
tp aku suka...

yeay aku suka..
* da merapu mata ngntuk baru jer pukul 9*


okayyy..
dalam banyak2 soalan yg ditanya..
after solat tadi,
diorang tanya...macamna nak fokus dalam solat...
tercengang la omak sodagho ko ni....
phewwww...



source: pak cik google ler.




 ajarlah anak2 mu sembahyang dengan menunjukkan contoh teladan yang baik...

InsyaALLAH...

Cerita Kedai Kopi

Assalamualaikum!!!
forever and always peeps..

I've been through all the obstacles and everything people had done to me!!

wahhh...

No matter what, I'm always believe in ALLAH..
  

"MAY MY ENEMIES LIVE LONG LIFE TO SEE MY SUCCESS!!!"

InsyaALLAH...