Monday, October 22, 2012

Old notes!!!

Assalamualaikum...

ni lebih kurang nak flashback zaman muda muda dulu la...
tadi masa kemas barang kat dalam laci terjumpa buku note masa kat matrik dulu..
sebab kehidupan kat matrik sangat kejam (bagi aku la..), santapan jiwa dan pengangan diri perlu kuat dan utuh untuk meneruskan hidup yg pack giler bagai tu pun..

so, aku selalu pergi usrah dan dengar kuliah maghrib (ikut roomate aku : si anati budak sekolah sultanah asma yg cakap bnyak giler.. =p), 
tujuan: untuk kuatkan semangat dan sebagai santapan rohani dikala jiwa dan perasaan bergelora...giler tak stress masa kat matrik...
dan tahniah di ucapkan pada mereka yg tak pernah rasa stress masa belajar dekat matrikulasi dulu..
stress aku pun every week mesti pergi outing.. :)

okey..sambung balik pasal nota-nota santapan jiwa zaman dulu-dulu..
belek punya belek... jumpa yg ini..
from my beloved roommate...


Temanku, 
ALLAH menciptakan manusia sama..
dengan sebaik-baik kejadian..
cuma amaln manusia itu berbeza-beza
ada yang lalai dengan angan-angan
ada yang tekun berusaha
tentu nasib mereka berlainan..
kerana ALLAH Maha Adil sifatNYA.
Kelalaian dibalas kegagalan..
kerajinan di balas kejayaan dan pahala..
Kau diberi peluang membuat pilihan..
kau juga yang tanggung natijahnya..
sesungguhnya KAMI menciptakan manusia itu dengan sebaik-baik kejadian.....

(Surah At-Tin; 4)

bila da baca semua penguats semangat kat dalam buku tu, aku rasa macam rindu giler kehidupan kat matrik...apa yang perlu fikir dan tetiba nak rasa stress adalah belajar jer...
rindu kawan-kawan yang sama-sama berjimba dalam bilik kala stress dengan maths..
stress giler nak siapkan tutorial maths tu..bnyak kot...
stress bila nak quiz kimia...nak ingat law n formula...
rindu dunia struggle dulu..

berbanding sekarang, 
kehidupan unuversiti, sangat relaks...kecualilah sekarang..
final year!!
sibuk dengan final year project...rushing nak hantar draft, quiz lagi, mid term lagi...
arghhhh...(tetiba kan..)

bila final year ni, rasa macam kat matrik pulak busynya...
yang beza, pergi kelas x pakai baju kurung, berkasut dan berstokin bagai..
sekarang...
pakai jeans,t shirt, seliper up sket dari sliper jamban..(kalo ada presentation lain kira sebab pakai mesti pakai baju raya..)

pepun...setiap benda yang berlaku dalam hidup kita, amatlah indah untuk dikenang...
we create our own life k.. :)

## paling best masa matrik, mesti makan banyak kalau stess :)
tapi tak pun gemuk...
sekarang kalau makan banyak sebab stress belajar pun x kurus... :('




 ~dulusayaadaspekskema~
 #zati/zetty/ienna/tihah/kinah#


untungla... =.='

No comments:

Post a Comment