Wednesday, December 28, 2011

..orang kata..

Akula
Budak pempuan yang muka sombong
Masa matrikulasi dulu, classmate aku kata muka aku sombong
serius macam orang tahan sembelit
masa tu rasa nak tumbuk jer muka budak lelaki tu.
Rasa nak picit-picit lipat-lipat biar jadi kecik..
Tapi bila fikir balik, berani jugak dia nak confess kat aku..
Masa tu, dia tak kenal aku lagi
Tak kawan pun lagi
Even nama pun tak tahu
Sekarang nama da tahu
Da bole jadi kawan
Tapi kau macam berdendam lagi la..
Itu dulu..cerita lama dua tiga tahun lepas..

Family aku kata,
Aku jenis yang iyakan saje
Tapi dalam hati memberontak
Ya..
Aku memang memberontak dalam hati
Macam tu la aku dengan siapa-siapa pun
X pandai nak terus terang
Teruk kan
X reti nak tunjuk apa yang aku rasa
Yang aku tahu,,
Pendamkan saja
Kata orang tak elok langsung pandam-pendam
Memang tak seronok langsung pun perasaan tu..
Tapi. Tolongla ajar aku..
Memang maa aku selalu cakap, aku mudah mengalah dan mengiyakan saja
Namun, aku memberontak sebenarnya
Membebel dalam hati
Sungguh tak ikhlas kan
Teruknya perangai!!!

Tapi bila dengan dia..
Aku tak merajuk diam-diam
Aku tak bebel sorang-sorang
Aku tak marah-marah dalam hati
Aku tempiaskan segalanya
aPa yang aku rasa
mungkin kerana aku selesa
sebab itu aku bersama dia
dia memahami
dia memujuk
dia manasihati
dia perangsang saat talian hayat hampir putus
dia penyelamat bila semangat da mati
dia tempat berpaut bila pegangan da rapuh
dia pendengar setia
bebelan aku
sepatutnya dilepaskan untuk orang lain

namun...
tak seindah bersujud padaNYA
perasaan indah itu
sukar digapai
untuk ubati  hati dan jiwa
merayu dan mengadu padanya
adalah penyelesaian terbaik
bersujud dengan ikhlas kosongkan jiwa
hanya padamu ALLAH aku berserah...

walau aku begini..
memberontak dalam diam
namun padaMU aku meminta pertolongan..

TENANGKAN HATI..
BERSIHKAN JIWA
terima kasih ALLAH!!

Sunday, December 18, 2011

nikmat itu..

assalamualaikum..
tadi masa aku dalam kereta..
maghrib pun da masuk..
aku jadi penumpang..
kami bertiga..
tiba-tiba aku rasa kecewa..
sebab aku jer yang pakai kaca mata.
walau setiap saat berlagak sempurna
pakai kanta lengkap
namun pandangan aku memang tak tepat.


dulu masa sekolah, aku dan table mate aka bestfriend aku memang selalu dapat seat belakang.iqah memang da rabun time tu..dia selalu tiru nota aku masa dalam kelas...memang aku pun kesian kat dia..tapi dia paksa diri..tak nak pakai spek. lama-lama da memang dah jadi worse..so, dia ambik keputusan pakai spek...masa tu, pilih spek yang x der bingkai..sebab tak nak bagi nampak sangat pakai spek..masa berlalu, tiba plak masa aku yang meniru salin nota dia..sebab aku pulak yang rabun...aku lagi degil rasanya, tak nak pakai spek sampai la form 3 sebab da rasa pening-pening lalat...so, jadilah kami berdua specky..tapi dalam kelas je la...so, kalau jalan berdua, da tak nampak orang...
dijadikan cerita form 4 kami sama-sama da pindah sekolah..n then masa form 4 tu aku da memang pemakai spek tegar...walaupun kadang-kadang aku masih berlagak sempurna...masa berganti dan tiba masa di matrikulasi, aku da berjinak jinak pakai lens..sampai la sekarang..



dan sekarang..
masih dalam kereta,

tiba di simpang..
driver dengan berhematnya dapat melepasi cabang tu..
tapi aku di belakang masih tak dapat nak mengagak jarak kereta..
ya..itulah kelemahan aku..
tak dapat nak agak jarak kereta di waktu malam
aku juga tak boleh tahan dengan silau lampu kereta di depan..
sungguh aku cemburu..
dengan pemandu itu
aku sudah hilang nikmat
walau ada cara mengatasi
tapi tak sama dengan nikmat sebenar..
ye...aku memang tak boleh memandu waktu malam...
nikmat penglihatan yang jelas..
sudah tiada dalam kamus hidup aku.
tapi aku tak kisah..
ye aku tak kisah..=p

Sunday, December 11, 2011

exactly!!!

yeah!!
its me...
=.='

Thursday, December 8, 2011

.s.t.a.g.n.an.t.

yang pergi dah tak kembali...
yang dulu-dulu tak boleh nak pusing balik..
yang da lepas tak boleh kenang-kenang..
kata orang apa yang da pergi tinggalkan kita...
tetap pergi..
yang hanya bersama...
    
    kenangan
    penyesalan


da tak boleh diputar kembali...
tak boleh nak ulang-ulang
takkan tunggu aku bersedia untuk melepaskan pergi...
pergi meninggalkan aku...tanpa aku puas menikmati keindahan
tanpa aku dapat aku hayati perjalanan dengan penuh teliti
yang tinggal hanyalan igauan dan imbasan-imbasan di otak dan kotak hati..

oh masa...
oh bulan
oh bintang
oh angin
kenapa aku masih disini
kenapa aku tidak berlari berkejaran bersama yang lain
di kelajuan masa kehidupan
kenapa aku masih di takuk ini
sang burung...
sang angin
bawakan aku bersama kelajuan ini
agar aku tak berdiri di tempat yang sama
tiada kemajuan
peningkatan
berubah kepada lebih baik
oh kawan
ajarkan aku
untuk menghargai setiap detik masa yang aku ada
agar aku tidak lagi disini
di tempat yang sama
adakah yang sudi
membawa tangan ku 
berlari bersama kelajuan masa kehidupan ini..
agar aku tidak lagi kekal disini
menyedarkan aku dari dunia kecilku ini
yang teramat perlahan
dipenuhi khayalan tanpa matlamat ini..


oh angin..
tiupkan diriku bagai debunga kering..
agar aku tak berada di stagnant state ini lagi...
tolonglah....

bak kata hazama
terlalu mahu dan mahu 
terlupa apa yang perlu
tak mudah namun tak susah
terserah atas pilihan
tersentuh hati mula luruh...


ye..
masa datang dan pergi tanpa manunggu aku walau sesaat..
namun, apa yang aku ada dalam tempoh masa yang da berlalu..
tiada perubahan..
satu kerja pun tak de kesudahan..semua tertangguh...
buat itu..
buat ini..
semua separuh..
akhirnya terlupa apa yang perlu!!!
ye!!aku stagnant!!!!!!


p/ssstttt: x bek gosip2...(tapi nak gosip jugak)
blajar hormati hak orang lain...bagusnya kalau kita jangan treat orang mcm 2..kalau kita tak suka cara kawan kita, jgn treat dia "mcm" tu,...kesian clueless giler...=p
hopefully, semua org bahagia...
kata org, lebih baik diam dari berkata-kata..

sometimes words can hurt..