Sunday, May 15, 2011

belajar sembahyang..=)

assalamualaikum...
malam ni baru datang mood dan perasaan rajin nak mencoret n membebel panjang kat sini...=)
sajere nak citer sal perangai budak2 beLAjar solat...agak2 kita pun macam 2 jugak la kot..=)
saya ada 2 orang anak saudara sebaya dan memang macam upin dan ipin da...anak along dan angah saya..memang kitorang pun panggil diorang upin n ipin...da umur 5 tahun..just beza bulan jer...
nak di jadikan cerita, diorang ni tengah belajar menghafal ayat dan bacaan dalam sembahyang....






cerita pertama : SI HAFFIY...
masa belajar sembahyang, dia kena baca kuat-kuat sebab umi dia kena dengar untuk membetulkan bacaan...alhamdulillah..semuanya lancar....
tapi masa tengah sujud...si haffiy ni terkomfius dengan bacaan masa rukuk...so, tergagap-gagap la...
" subhanarobbiyal errrrrr............"
umi dia pun cakap la...
"subhanarobbiyal 'alawabihamdih'...
haffiy :
"ala...diamla..orang nak ingat sendiri..."

n still lagi sambung sembahyang....hehehe..da la suara mcam upin ipin..memang lucu la...
dan lepas solat, haffiy cakap


 "sembahyang mana bley cakap kan umi.."


so lagi la gelak.....






cerita kedua: ilham firdaus...
yang ni lagi kelakar...dia sembahyang dengan umi dia..ilham dan haffiy ni da banyak hafal muqaddam...dan yang paling penting, ilham ni memang minat dan selalu baca surah "tabbatyada" tu..so,  bila umi dia baca surah tu, boleh plak dia pergi tarik kain telekung umi dia n cakap:
"eh eh umi, itu surah ilham la...ilham pandai la....

n bila my sis buat tak tahu jer..dia terus sambung sembahyang...hehehe..
*my sis baca kuat la sebab nak ajar dia skali...**
memang mcam-macam ragam kan budak2 ni..hehehe...kadang-kadang memang masa banyak habis layan kerenah diorang jer....pernah skali hannan (abg haffiy)  cakap kat saya:


"cik noona...hari tu, abg pergi beli nasi lemak kat pak cik depan sekolah, abg bagi RM1.50, pak cik tu bagi kat abg 3 bungkus...hebat sangat.....(masa tu dia balik kampung)..dekat puchong dapat 1 jer....bessss...=) 
hehehe...
memang banyak lagi la telatah diorang ni..kadang2 boring nak layan...n malas nak menjawab soalan pelik-pelik diorang...
sebut pasal tanya soalan, pernah skali Ilham tanya saya :


"cik noona...UTUSAN tu ape?(surat khabar utusan )


*saya pun komfius nak jawab...nak jawab berita k nak jawab pe???
kalo korang jawab ape??=)


ni la budak banyak keletah...
...hannif haffiy&ilham firdaus....

ada banyak lagi kerenah diorang ni...kalo nak cerita memang tak habis..
p/ss: da melalut pasal len da...
n if you feel free, u can read this...bertudung-cara-rahib-kristian.....

k till then..
jangan terkomfius bacaan dalam sembahyang!!!hehehe...
good nite..=)