Wednesday, December 28, 2011

..orang kata..

Akula
Budak pempuan yang muka sombong
Masa matrikulasi dulu, classmate aku kata muka aku sombong
serius macam orang tahan sembelit
masa tu rasa nak tumbuk jer muka budak lelaki tu.
Rasa nak picit-picit lipat-lipat biar jadi kecik..
Tapi bila fikir balik, berani jugak dia nak confess kat aku..
Masa tu, dia tak kenal aku lagi
Tak kawan pun lagi
Even nama pun tak tahu
Sekarang nama da tahu
Da bole jadi kawan
Tapi kau macam berdendam lagi la..
Itu dulu..cerita lama dua tiga tahun lepas..

Family aku kata,
Aku jenis yang iyakan saje
Tapi dalam hati memberontak
Ya..
Aku memang memberontak dalam hati
Macam tu la aku dengan siapa-siapa pun
X pandai nak terus terang
Teruk kan
X reti nak tunjuk apa yang aku rasa
Yang aku tahu,,
Pendamkan saja
Kata orang tak elok langsung pandam-pendam
Memang tak seronok langsung pun perasaan tu..
Tapi. Tolongla ajar aku..
Memang maa aku selalu cakap, aku mudah mengalah dan mengiyakan saja
Namun, aku memberontak sebenarnya
Membebel dalam hati
Sungguh tak ikhlas kan
Teruknya perangai!!!

Tapi bila dengan dia..
Aku tak merajuk diam-diam
Aku tak bebel sorang-sorang
Aku tak marah-marah dalam hati
Aku tempiaskan segalanya
aPa yang aku rasa
mungkin kerana aku selesa
sebab itu aku bersama dia
dia memahami
dia memujuk
dia manasihati
dia perangsang saat talian hayat hampir putus
dia penyelamat bila semangat da mati
dia tempat berpaut bila pegangan da rapuh
dia pendengar setia
bebelan aku
sepatutnya dilepaskan untuk orang lain

namun...
tak seindah bersujud padaNYA
perasaan indah itu
sukar digapai
untuk ubati  hati dan jiwa
merayu dan mengadu padanya
adalah penyelesaian terbaik
bersujud dengan ikhlas kosongkan jiwa
hanya padamu ALLAH aku berserah...

walau aku begini..
memberontak dalam diam
namun padaMU aku meminta pertolongan..

TENANGKAN HATI..
BERSIHKAN JIWA
terima kasih ALLAH!!

Sunday, December 18, 2011

nikmat itu..

assalamualaikum..
tadi masa aku dalam kereta..
maghrib pun da masuk..
aku jadi penumpang..
kami bertiga..
tiba-tiba aku rasa kecewa..
sebab aku jer yang pakai kaca mata.
walau setiap saat berlagak sempurna
pakai kanta lengkap
namun pandangan aku memang tak tepat.


dulu masa sekolah, aku dan table mate aka bestfriend aku memang selalu dapat seat belakang.iqah memang da rabun time tu..dia selalu tiru nota aku masa dalam kelas...memang aku pun kesian kat dia..tapi dia paksa diri..tak nak pakai spek. lama-lama da memang dah jadi worse..so, dia ambik keputusan pakai spek...masa tu, pilih spek yang x der bingkai..sebab tak nak bagi nampak sangat pakai spek..masa berlalu, tiba plak masa aku yang meniru salin nota dia..sebab aku pulak yang rabun...aku lagi degil rasanya, tak nak pakai spek sampai la form 3 sebab da rasa pening-pening lalat...so, jadilah kami berdua specky..tapi dalam kelas je la...so, kalau jalan berdua, da tak nampak orang...
dijadikan cerita form 4 kami sama-sama da pindah sekolah..n then masa form 4 tu aku da memang pemakai spek tegar...walaupun kadang-kadang aku masih berlagak sempurna...masa berganti dan tiba masa di matrikulasi, aku da berjinak jinak pakai lens..sampai la sekarang..



dan sekarang..
masih dalam kereta,

tiba di simpang..
driver dengan berhematnya dapat melepasi cabang tu..
tapi aku di belakang masih tak dapat nak mengagak jarak kereta..
ya..itulah kelemahan aku..
tak dapat nak agak jarak kereta di waktu malam
aku juga tak boleh tahan dengan silau lampu kereta di depan..
sungguh aku cemburu..
dengan pemandu itu
aku sudah hilang nikmat
walau ada cara mengatasi
tapi tak sama dengan nikmat sebenar..
ye...aku memang tak boleh memandu waktu malam...
nikmat penglihatan yang jelas..
sudah tiada dalam kamus hidup aku.
tapi aku tak kisah..
ye aku tak kisah..=p

Sunday, December 11, 2011

exactly!!!

yeah!!
its me...
=.='

Thursday, December 8, 2011

.s.t.a.g.n.an.t.

yang pergi dah tak kembali...
yang dulu-dulu tak boleh nak pusing balik..
yang da lepas tak boleh kenang-kenang..
kata orang apa yang da pergi tinggalkan kita...
tetap pergi..
yang hanya bersama...
    
    kenangan
    penyesalan


da tak boleh diputar kembali...
tak boleh nak ulang-ulang
takkan tunggu aku bersedia untuk melepaskan pergi...
pergi meninggalkan aku...tanpa aku puas menikmati keindahan
tanpa aku dapat aku hayati perjalanan dengan penuh teliti
yang tinggal hanyalan igauan dan imbasan-imbasan di otak dan kotak hati..

oh masa...
oh bulan
oh bintang
oh angin
kenapa aku masih disini
kenapa aku tidak berlari berkejaran bersama yang lain
di kelajuan masa kehidupan
kenapa aku masih di takuk ini
sang burung...
sang angin
bawakan aku bersama kelajuan ini
agar aku tak berdiri di tempat yang sama
tiada kemajuan
peningkatan
berubah kepada lebih baik
oh kawan
ajarkan aku
untuk menghargai setiap detik masa yang aku ada
agar aku tidak lagi disini
di tempat yang sama
adakah yang sudi
membawa tangan ku 
berlari bersama kelajuan masa kehidupan ini..
agar aku tidak lagi kekal disini
menyedarkan aku dari dunia kecilku ini
yang teramat perlahan
dipenuhi khayalan tanpa matlamat ini..


oh angin..
tiupkan diriku bagai debunga kering..
agar aku tak berada di stagnant state ini lagi...
tolonglah....

bak kata hazama
terlalu mahu dan mahu 
terlupa apa yang perlu
tak mudah namun tak susah
terserah atas pilihan
tersentuh hati mula luruh...


ye..
masa datang dan pergi tanpa manunggu aku walau sesaat..
namun, apa yang aku ada dalam tempoh masa yang da berlalu..
tiada perubahan..
satu kerja pun tak de kesudahan..semua tertangguh...
buat itu..
buat ini..
semua separuh..
akhirnya terlupa apa yang perlu!!!
ye!!aku stagnant!!!!!!


p/ssstttt: x bek gosip2...(tapi nak gosip jugak)
blajar hormati hak orang lain...bagusnya kalau kita jangan treat orang mcm 2..kalau kita tak suka cara kawan kita, jgn treat dia "mcm" tu,...kesian clueless giler...=p
hopefully, semua org bahagia...
kata org, lebih baik diam dari berkata-kata..

sometimes words can hurt..

Wednesday, November 23, 2011

perhentian.

saat ini mata masih terbuntang..
tidak seperti semalam dan malam-malam sebelumnya.
aku pun tak tau knape.
yang pasti
banyak benda yang buat aku stress


.itu..ini..ini..itu..


akhirnya aku mengeluh..
tak tahu apa yang aku runsingkan..
tak pasti apa yang aku keluhkan..
semua tak menjadi semenjak dua menjak ni..


keluh mengeluh
kejar mengejar masa
aku tak tahu apa nak jadi dengan hidup aku
memang tak terurus
mungkin mahukan perhentian
ibarat cerita ditekan butang pause.
jiwa perlukan rehat
tak aku pasti apa yang meletihkan aku
apa yang melemaskan aku
yang pasti aku tidak selesa
perlukan satu perhentian


mungkin dekatkan diri dengan tuhan.
atau perlu lebih mengadaptasi lagi diri.


berpegang pada kata
"learn to pray not because you need something
 but because you ought to thank HIM about everything."
mungkin muhasabah diri
penyelesaian terbaik
sungguh
aku berdosa kerana kerap mengeluh


tolong dari hujan
di malam dingin berembun
sirami diri aku
dengan air rahmat dari MU
agar esok mulakan semangat baru.
bawakan kesah jiwaku bersama hujan di tengkujuh.

Thursday, October 20, 2011

jendela

di jendela ini..
aku melempar ingatan..
flashback perkara yang berlaku.
sesekali menyesali apa yg da terjadi...
sesekali mahukan perkara indah dulu berulang...

sungguh...
aku rindu..
di jendela ini aku merindu..
di kau yg jauh.....
 di jendela ini...

Monday, October 17, 2011

~ miserable girl on the pink bed...

...miserable..


..some of us says we'd rather have something than nothing at all..
but the truth is, to have something halfway is harder than having nothing at all..



i just want a warm hug..
missing the moment when walking in the mall holding my mums hand..
while listen to her nice advice...
' u have to meet a few wrong ones before you can appreciate the right one'



~missing my friends~
sehatiseperutpunyerkawan 

and my man...
you're so far away..



 leaving this miserable girl alone
walking her path with tears
still standing with the painful heart


 dear people, don't ever judge my path if you haven't walked my journey..
oh hati...
bertahanlan...


p/ss: you (yes, you girl) need to stop being so adorable...=p
         my eyes tired watching that..teheeee.=p

Tuesday, September 20, 2011

yang mana satu idaman kalbu???

assalamualaikum...
hari  ni nak bebel laju-laju..taip cepat-cepat....
sebab lepas ni ada kelas...so nak buat long story telling tp kena taip laju-laju...
semalam aku pergi jalan-jalan bagai sebab nak cari kasut tuk pergi kelas....perasaan macam x pernah nak ada kasut sebelum ni..berkobar-kobar giler..dari satu kedai k satu kedai....susah betul nak jumpa yg berkenan...akhirnya, jumpa jugak....ada 2 pilihan..memang pening la nak pikir...ala-ala pikir masalah negara...d
aku pun malas nak membebel dekat sini so, tayangkan gambar je la..=p

 mula-mula jumpa dan tersangat gumbira...cun giler sampai teruja uja tak boleh nak cakap....cantik sangat dan sangat stylo aku rasa...bila aku pakaila....*alololo...perasan...booooo...*
 lepas tu, da decide memang terjatuh cinta giler dengan kaler ni....rasa nak pakai terus je...
tapi di sebabkan rasa tamak yang melampau, aku jalan lagi pergi Dr Cardin punyer butik.....then..
tararaa....jumpa yg ni...
 tetiba aku terus jer jadi insan dalam dilema...memang tamak....awal-awal nak angkat dua terus..siap merayu-rayu mintak pandangan dari ehem-ehem....tamak punyer pasal aku pun beli yg ini....
 bila puas ditimbang balik....sah la yg ini paling selesa untuk dipakai....finally, ini yg jadi pilihan kalbu....
...masa nak balik tetiba terfikir macam akulah manusia paling rugi sebab tak ambik yg awal-awl tadi....
terus menanam azam dalam diri...next week akan ku beli kasut yg satu tu....
upset la kan....kasut cantekkkk,..terlepas...

p//ss~ rasa nak suh friends kat FB 2 vote jer kasut mana yg ok...huhuhu...
k la....nak pergi kelas.....

Saturday, July 30, 2011

i'll never tell you this...but....

assalamualaikum...


it has been long time since my last membebel here...you know peeps, i was very busy with my new job, part time job...n now i just quit from my part time cashier. well, u know, i have lots of things to do since i resigned.. lagipun, fasting month just around the corner...having some preparation...buying oats, kurma n of coz my anlene....hehehe..you know me, eating non stop...so taking all these stuff may help me to tahan lapar..pepun, i wish i can reduce my weight..maybe around 46kg...if not 48kg pun ok la....=p (perasan3..)


actually i'm just fill my time while waiting for maghrib...i'm very rajin u know...sekarang da rajin mandi awal2...so, i have time la nak bebel2 kat sini...since i got nothing to do, i  just wasting my time with all my novel lama2 zaman sekolah...hehehehe...it something like down memory lane....hahaha..ntah betul k x...i just finished reading a cinta pertama; norhayati berahim, all my feveret writer punyer novel, damya hanna :sepi tanpa cinta, rela ku menanti, bicara hati....tengah beratur tunggu turn, kerana aku permpuan, n bnyak lagi...novel zaman2 muda la katakan..=p


pepun, busy macam mana pun, tumblr still on...mesti post pape hari2....=p
kesian my blog kan..macam di anak tirikan..nanti da x keje ni rajin la kot i membebel kat sini..^^


till then peeps...
p//s: frust gak malaysia x dapat teruskan saingan tuk kelyakan piala dunia...

Tuesday, June 28, 2011

Feel free to share my favourite..=p

hi guys..
long time no see huh...quite busy with my part time job...cari nafkah la katakan..=p
tomorrow my off day..so, tonight I have time to share something that make me crazy..of course nice snap n pics....just watch out peeps!!!














p/s: actually there are more in my tumblr...just visit peeps...its okay if you always dreaming like me..having a great things....x salah pun kan kalo nak berangan nak dapat bnda2 yg korang rasa cantik n mahal..hehehe...
p.s.s: i'can't stop tumblin' everyday....just visit n feel free to follow..^^.
~http://ynawinchester.tumblr.com/.... 
till then peeps...have a nice dream..=p

Sunday, May 15, 2011

belajar sembahyang..=)

assalamualaikum...
malam ni baru datang mood dan perasaan rajin nak mencoret n membebel panjang kat sini...=)
sajere nak citer sal perangai budak2 beLAjar solat...agak2 kita pun macam 2 jugak la kot..=)
saya ada 2 orang anak saudara sebaya dan memang macam upin dan ipin da...anak along dan angah saya..memang kitorang pun panggil diorang upin n ipin...da umur 5 tahun..just beza bulan jer...
nak di jadikan cerita, diorang ni tengah belajar menghafal ayat dan bacaan dalam sembahyang....






cerita pertama : SI HAFFIY...
masa belajar sembahyang, dia kena baca kuat-kuat sebab umi dia kena dengar untuk membetulkan bacaan...alhamdulillah..semuanya lancar....
tapi masa tengah sujud...si haffiy ni terkomfius dengan bacaan masa rukuk...so, tergagap-gagap la...
" subhanarobbiyal errrrrr............"
umi dia pun cakap la...
"subhanarobbiyal 'alawabihamdih'...
haffiy :
"ala...diamla..orang nak ingat sendiri..."

n still lagi sambung sembahyang....hehehe..da la suara mcam upin ipin..memang lucu la...
dan lepas solat, haffiy cakap


 "sembahyang mana bley cakap kan umi.."


so lagi la gelak.....






cerita kedua: ilham firdaus...
yang ni lagi kelakar...dia sembahyang dengan umi dia..ilham dan haffiy ni da banyak hafal muqaddam...dan yang paling penting, ilham ni memang minat dan selalu baca surah "tabbatyada" tu..so,  bila umi dia baca surah tu, boleh plak dia pergi tarik kain telekung umi dia n cakap:
"eh eh umi, itu surah ilham la...ilham pandai la....

n bila my sis buat tak tahu jer..dia terus sambung sembahyang...hehehe..
*my sis baca kuat la sebab nak ajar dia skali...**
memang mcam-macam ragam kan budak2 ni..hehehe...kadang-kadang memang masa banyak habis layan kerenah diorang jer....pernah skali hannan (abg haffiy)  cakap kat saya:


"cik noona...hari tu, abg pergi beli nasi lemak kat pak cik depan sekolah, abg bagi RM1.50, pak cik tu bagi kat abg 3 bungkus...hebat sangat.....(masa tu dia balik kampung)..dekat puchong dapat 1 jer....bessss...=) 
hehehe...
memang banyak lagi la telatah diorang ni..kadang2 boring nak layan...n malas nak menjawab soalan pelik-pelik diorang...
sebut pasal tanya soalan, pernah skali Ilham tanya saya :


"cik noona...UTUSAN tu ape?(surat khabar utusan )


*saya pun komfius nak jawab...nak jawab berita k nak jawab pe???
kalo korang jawab ape??=)


ni la budak banyak keletah...
...hannif haffiy&ilham firdaus....

ada banyak lagi kerenah diorang ni...kalo nak cerita memang tak habis..
p/ss: da melalut pasal len da...
n if you feel free, u can read this...bertudung-cara-rahib-kristian.....

k till then..
jangan terkomfius bacaan dalam sembahyang!!!hehehe...
good nite..=)