Tuesday, August 31, 2010

merdeka 2 pe??

merdeka 2 pe??
Answer here

Wednesday, August 25, 2010

makan edisi ke 2..



nak masuk edisi kedua cerita sal makan2  di bulan puasa..kita puasa da masuk 15 ramadan..mlam ni plak cheq nak habaq pasai ragam2 kalo makan di kedai mamak...kakak ak paling suka melepak kat kedai mamak..same goes to my father..jauh skali berbeza jika nak dibandingkan ngan mak ak yg memang x pernah jejak kaki kat kdai mamak..katanya geli...maklumla, mak ak ni cerewet sket...hihihi....beralih plak pada cerita di kedai mamak..feveret menu ak adalah tea tarik, nasi or mee goreng mamak...n kalo x pun ak akan makan roti canai..bess wooo gua cakap sama lu..=p

malam2 biasa la kuar kdai mamak...2 pun kalo ktorg lapar lewat2 malam..kdai mamak la sasaran kami..maklumla..diorg 24 jam bkak kedai...
nak2 musim bola..ak pernah skali jer kuar kdai mamak time wc ari 2..sebabnya..malas..bek tngok kat umah..boleh tergolek sana sini...hehehe..
n pe yg paling bes, kalo kita mintak pape pun mesti ada kat kdai mamak ni...diorang x kan kata x der punya...diorg akan kata, da habis la... 
akak ak biasa la kenakan si mamak2 ni...

angah: "mamak, kasi sy tea tarik buih 4 lapis..."
mamak : "sudah abis la..."
angah: "tkpe2 bagi tea tarik biasa er.."

maka kami beramai ramai la menahan gelak...macam2 kitorg order..order yg diputar belitkan ayatnya oleh penjahat2 macam kami....kesian kat mamak 2 pikir ape yg kitorg order....hahahaha..


moralnya: mamak ni bkan malaysian k..so, pape yg kita order n order pelik sket...mesti diorg x paham..n jawapan diorg yg memang telah di train adalah..." sudah habis la.."_jawapan feveret....hikhikhik...


skali kagi ku biarkan gambar bercerita....^^



my sister yg suka kenakan mamak...
**ilham wat muka x senonoh....dia punye uncle feveret,: uncle palani..hahaha.. 



tukang teman cheq tengok bola...anak sedara paling tua...


...ilham...





rumate2 ku....
p/s: sungguh tiada kna mengena ngan kdai mamak k...=p
n ak saje x letak gambar mkanan..sebabnya x der sngat..maklumla...asal pergi jer..mesti nak ingat makan je...paham2 ler yer....


ok...settle tuk 2nd edition..nanti nak share tmpat2 yg artis malaysia suka makan plak..kalo ak pergi kat sana, mesti jumpa sape2 yg dirinya artis..hahahaa...

sekian saje utk edisi ini....nantikan edisi ke 3 k..=p

till then.. 

Monday, August 23, 2010

bagus sangat k???



assalamualaikum.....n gud morning to my sunshine..hehehe..

ai ni meh sini cheq nak habaq mai la...nak summarize n highligh sket ni....

bulan2 puasa yg penuh berkat ni pun ada jer yg membuatkan hati ak bergelegak...tp nasib la sabar...mujur la ada blog nak buat tempat mengadu...biarla x der org bace pun..huhuhu..nak tacing tacing plak.. ak sebenarnya x kisah n tersangatlah gembira seandainya ada diantara kita yg suka berubah n berkelakuan bertambah baik...tp, jgan la bajet bagus sangat....n kalo bley, nak perasan bagus pun lantak ko la...asal jgan ganggu hidup cek ni....adoiii....matila kalo dalam dunia ni semua org macam 2...nasib bek x kan...hehehe....

kalo nak berlagak pun, berlagak je sorg2...n kalo x ley nak control sngat buat2 perasan depan cermin...har.....kan bgus kalo macam 2....da ase diri tinggi sket mula la nak kena2 kan org...n then, senang2 jer tunding2 jari kat org...ingat..skali tunding 4 yg datang balik kat kita...ntah la...x taw  den nak kata lagu mane.....sabar2....



sungguh la tiada kena mengena gambar ini dgan post di atass yer....=p


gembirakan hati....tingkatkan prestasi , kurangkan kontrovesi...ahaks...^^

k, till then..

sahur td sape makan magy?

sahur td sape makan magy?
Answer here

Monday, August 16, 2010

Mentafsir bintang..♥ ♥^^(~_^)


I have sweet story to you...especially to my tgmhtga..♥ ♥


♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥


"Lebih kurang tiga minggu yang lepas saya membawa
isteri ke 'Mahkota Medical Centre', dia mengadu
kepada saya kepalanya pening, rasa mual dan badanya
lenguh-lenguh. Saya tanya dia"mengandung kot?" Dia
kata tak ada. Oleh kerana 2-3 hari macam tu saja,saya
bawak dia jumpa doktor dan ternyata.... isteri saya
mengandung dua bulan. Emmm saya dah agak dah.Maka
bermulalah cerita baru dan haluan sejarah masa
depan akan pastinya berubah lagi.

Dia akan merasa loya dengan bau yang sebelum ini
senang baginya, termasuklah bau badan saya. Morning
sickness yang teruk sekali bagi isteri
saya.Kasihan sungguh, terbaring saja sepanjang masa.
Makan tak boleh, minum tak nak, apa pun tak nak.
Adakalanya isteri saya semalaman tak dapat tidur,
kadang-kadang tu asyik nak tidur saja. Selesai saja
solat Isyak dah masuk bilik. Pada awalnya saya tidur
kat luarlah sebab dia tak boleh bau badan saya.
Saya fahamlah orang mengandung memang macam tu,
sekarang ni dah boleh tidur dengan saya dan saya
sudah tahu macamana nak elakan insomnia yang
dialaminya, iaitu dengan membaca Al-Quran
sehingga isteri saya terlelap.Memang kebiasaan
sebelum mengandung pun saya akan membaca
Al-Quran diatas katil di sisi isteri sebelum tidur
sehinggalah dia terlelap.

Sekarang saya terus membaca Al Quran disisinya
sebagai ubat tidur bagi isteri dan anak dalam
kandungan. Adakalanya sampai 2-3 jam.Bukan itu
sahaja, saya juga sentiasa bercakap-cakap dengan
janin dalam perutnya. Perkara yang mula-mula saya
ceritakan padanya ialah tentang tauhid. Saya bermula
dengan
kitab pertama yang saya pelajari dahulu iaitu kitab
'Kasyaful Mahjub'. Mungkin ada pembaca yang berkata
saya terlalu ghairah, kebarangkalian untuk janin
survive masih tipis. Tapi mana ada ayah yang tak
berharapan. Segarang-garang harimau pun tak makan
anak, apatah lagi saya. Apa yang akan berlaku pada
kemudian hari adalah diluar bidang kuasa
saya. Siapa saya untuk mempersoalkanya.

Saya bercerita kepadanya tentang Allah,
zat, sifat, asma, afal. Dan cerita itu kembali
bercerita kepada diri saya. Adayang menghantar
email dan bertanya bagaimana mahu mensihati anak agar
tidak degil. Jawapan yang mahu saya nyatakan bukan hanya
untuk anak tetapi untuk sesiapa sahaja terutamanya
yang mempunyai hubungan rapat dengan kita.Tak
kiralah anak, isteri atau suami. Bagaimana?

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilah
waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua
pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(sub
conscius mind) adalah paling optimum ketika
ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan
kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke
ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah
ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah al
fatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalam
hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah
di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplah
dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai
mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda
beritahunya. Kebiasaannya saya akan menasihati
isteri saya agar tidak selalu melewatkan solat,banyakkan
berselawat, banyak bersabar.

Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa
sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir
anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat
anda

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang
menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya
bergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dan
anda berjaya dengan kaedah ini.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An
Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa
Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik
Hanafi
sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam
Abu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum dia
dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu
aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang
belum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingin
disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah)
ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga
sudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak
dari kandungan lagi. Saya beri anda satu logik
akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih
segiempat. Begitu juga dengan anak dan isteri
kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita
sendiri.

Saya bacakan kisah ini kepada janin yang sedang
membesar dalam perut isteri saya. Saya sentiasa
berdoa agar dia terus membesar dan dilindungi Allah
sebagaimana Allah memelihara Imam Abu Hanifah. Saya
nasihatkan dia dengan nasihat yang disuarakan oleh
Luqman Al Hakim kepada anaknya. Saya bacakan kisah
para rasul, para nabi,wali songo, tujuh wali melayu
kepadanya. Cuma isteri saya menasihati agar suara
saya tidak terlalu kuat, bimbang didengar oleh jiran, apa
pula kata mereka nanti.

Dalam kepekatan malam, isteri saya sudah pun yenyak
dibuai mimpi. Saya baru selesai membaca surah yasin
disisi isteri hingga dia terlelap. Saya kehalaman
rumah, mahu merenung langit malam, satu-satunya hobi
saya semenjak kecil semenjak di rumah anak-anak
yatim piatu, saya bawa hingga kini. Langit agak terang
dan
bersih. Saya bersandar dibangku marmar. Kalau isteri
saya sihat pastinya dia menemani saya disini, kami
akan bercerita tentang segala-galanya, tentang masa
depan, tentang anak, tentang cinta, tentang tuhan.

Saya terus merenung langit malam, saya anak yatim
piatu yang ditinggalkan ditengah padangrumput,sehingga
sekarang tidak diketahui siapa ibu ayah saya. Kini
saya akan menjadi ayah. Bermula dari saya akan wujud
salasilah keturunan yang baru.Saya bertekad dalam
hati, Insyallah jika anak ini lahir, dia tidak akan
saya biarkan membesar seperti saya. Dia tidak akan saya
biarkan menagih kasih dirumah kebajikan.Dia tidak
akan melalui zaman pahit seperti saya. Dia tidak perlu
dibohongi yang teddy bear adalah'mama'nya seperti
saya. Air mata ini mengalir lagi. Mudah benar ia
tumpah.Oh! janganlah tumpah lagi.Sudah terlalu
banyak tertumpah.Kalau mahu tumpah biarlah ketika sujud
menyembah ilahi.Pesan guruku air mata lelaki
jangan ditumpahkan sia-sia.

Saya tidak mahu terus melayan perasaan,segera saya
kuncikan pintu dan ke kamar tidur.Isteri saya
telah pun nyenyak dibuai mimpi.Inilah 'bintang timur'
dalam hidup saya.Ia sentiasa bersinar cemerlang dalam
hidup saya,memberi harapan,keyakinan,kesetiaan dan
cintanya kepada saya.Insyallah tidak lama lagi,akan
muncu 'bintang timur kecil' dalam hidup saya...



♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥


source: facebook...
 sy sangat teruja n kagum membaca page ini..da la hobinya suka merenung n mentafsir bintang..sama macam sy...


sy mendambakan seorg suami mcm dia..yg boleh jd kawan..memimpin sy meniti hari2 di dunia..berkongsi kasih sayang....huhuhu...=p


when I can get married?? ahaks~~


(~_^)




Wednesday, August 11, 2010

marhaban ya ramadhan...✿



selamat berpuasa semua..kuatkan semangat....jgan pikir sal makanan k..

nak wish kat sape ea???
ummm...

 to my beloved family..
kawan2 yg happening giler...
rumate tersayang...
bekas rumate yg dirindui....sara, yana, syieda..
rumate kat matrik, dayah sam n dija...
kwan2 seperut kat mrsm: iqi, acha, nuzi n kak bie..
4 da special 1....tgmhtga...-.-
n tuk kak zie:
kak zie..jgan usik classmate ngan mkanan best2 taw...diorg x kuat lg ...baru 1st dayy...

  UCAPAN:

**selamat menjalani ibadat puasa n mengumpul pahala senyak yg mungkin...kurangkan kontrovesi, tingkatkan prestasi...ahaks..^^
terawih jgan tinggal...jgan sebab moreh je...
selamat mengira hari nak balik kg n nak beraya...sila pangkah di kalendar anda...=p


pesanan ini utk diri sendiri....
jga mata masa kat bazar nanti..=p

**Teringat masa kat matrik rumate ak dayah sam mengejutkan ak tuk sahur...
     "ina!!!bangun suq.." taw x pe 2 suq, makan suq 2 maksudnya sahur...ak gelak sampai berair mata bila dia sebut suq...dayah...miss u..=p

ok, selamat berpuasa semua...
ptg ni nak g gym..jgan jadikan alasan puasa tuk x bersenam k....hahhaha..
better i stop 1st sebab jap ag quiz...nak stdy...
**wish me luck k..=p_ mohon doanya..^^


k, till then..=p








Tuesday, August 10, 2010

balik..



baru je nak balik umah weekend ni..
tp sy tersngat la bz..
baru je berangan nak berbuaka puasa kat umah..
tp ada kelas ganti plak..


sy rindu bilik sy..
n yg paling penting sy rindu umah sy...



yna is always missing her sweet home...




basya dear..^^



Monday, August 9, 2010

What was your favorite movie as a child?

What was your favorite movie as a child?

Answer here

lama kan?? nape ye??





lama kan saya x muncul disini...
knape ye???
sy bz kot..
sy malas???
k sy x der masa...
mungkin juga sya x der mood..
assingment sy berlambak...
td dean baru je bg bnda yg akan menyusahkan hidup sy..
sy da x taw n mlas nak pikir pasal kehidupan sy skrg..semua kucar kacir...
sy ikut jer....


 knape ye?????




Tuesday, August 3, 2010

cikgu ina...



hari pertama mengajar tuisyen..ar...baru skrg ak rasa betapa bz nya hidup ak..tp best...n enjoy je masa mengajar...sekurang-kurangnya ak x membazir n membuang msa macam 2 jer...=p


hope...after this..ak akan lebih kuat nak hadapi hari2 yg mendatang...fighting dear...
i need a rest..class esop start at 8..
 huhuhu....


basya!!!!!!

Monday, August 2, 2010

sweet 20 my dear yna...









huhuhu...x taw nak kata ape..terharu sangat..sedih pn ada...aku da masuk 20 tahun..bnyak bnda yg ak da lalui n akan ak hadapi nanti..semua yg da berlalu..tinggal kenangan...x kira manis k pahit..rasa cepat je masa berlalu..rasa baru je ak sek rendah..men bola jaring kat sek..pemain harapan cikgu..masa sek rendah selalu ada je game yg akan ak men ngan kawan2 dalam kelas..lompat getah, lompat tikus, men kejar2..men sembur/serang kawan2 ngan air..nakal betul...masa tadika lg ak da nakal..pernah skali kna sallotape mulut kat cikgu pra ak..masih ingat nama dia cikgu norlela..ak slalu potong ayat dia cakap dalamkelas..dats why akkna tape mulut...bnyak la jenis2 denda yg ak pernah kna dulu..lari keliling padang, kna tarik hidung kat cikgu, jalan itik, kna cubit perut..macam2 la..hehehe...nakal x???

sek rendah plak..ak ada 3 sek rendah..mula2 ak dapat tawaran pergi sek zainab..tp ak tolak..ak pilih ke sek men keb agama dato ismail.....tp x lama..maklumla..form 1 ak ni homesick sngat2..masa dekat hostel dulu, kurus sngat..setiap petang ak akan tersenggul kat public phone 2 untuk call maa ak..hari2 ak menagis nak balik...malam2 nak tdow usah kata la..akhirnya setelah beberapa bulan ak berjaya membuatkan family ak transfer ak tuk ke sekolah primary kat umah ak..lalalaa...memang hepi..but I was there till form 3 jer...masa kat sek ni, bnyak gak la kngan ak dapt...pagi2 pergi sek naik bas...ak memang pemalu masa sek kat sini...byangkan nak g rehat pn segan...nak pergi toilet pun berteman..org yg teman ak x lain x bukan afiqah abdullah la...tablemate ak sepanjang ak blaja kat sana...

dengan keputusan x brape cemerlang bg ak..dapat la jejak kaki kat mrsm kuala terengganu masa form 4 n form5...hahhaha,,kat sini lagi bnyak lakaran hidup yg ak create..x ley nak cerita betapa indah nya kenangan hidup ak kat sini...memang ak homesick tahap dewa..tp byangkan, cikgu2 n kawan2 yg ada ibarat ahli keluarga kita..bahagia sangat hidup kat mrsm 2...cikgu2 da mcam ayah ibu..sgala masalah diorg settle kan...kwn2 plak tempat berkongsi rasa..merekala tempat ak menumpang kasih saat2 lama x balik umah...sobsosbsosob....sedih bila ingat balik kehidupan kat mrsm....rindu sngat2...

      ゚  +。☆*゜+。.。:.*.゚ ゚¨゚゚・*:..。o○☆゚+。゚+。☆*゜+。.。:.*.゚ ゚¨゚゚・*:..。o○☆゚+。

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

**

***
*
*
*
*




n then skrg ak da jadi dewasa kan..macam cepat je..rindu masa kanak2 ak..rindu masa sekolah dulu..bila ak sedar ak ni da besar masa ak kat matrik...menghadapi kehidupan yg sangat sibuk..n ak dapat rasa erti kehidupan sebenar..
skrg ak da 2nd year kat umk ni...ummmm....juz bley berusaha mencipta kehidupan yg terbaik...n kita hanya mampu merancang namun Allah s.w.t yg menentukan segalanya...ape yg perlu, keep praying for a better life.....
amiiin..





yna....FIGHTING!!!!
LIFE MUST GO ON....
do your best..
remember ur mom if u want to do sumthing...


***to all my frens n all people yg wish n ingat ak punya besday..thanks lots....sangat terharru sebab ramai ngat yg wish...yg kol,mesej n through fb...arigato.
.ありがとう

ok..till then..^^

hukhukhuk..^^

I’m loser..


Sedihnya..bnda yg ak paling x suka buat n hadapi dalam hidup ak setakat ni ialah nak ambil lesen kereta..geramnya..dari first time ak start blajar ak da x suka..bayangkan la nak tnggu turn, belajar tengah panas  terik..da itam da tangan...ak sampai nangis2  tiap x nak g blaja...dats why la ak yg paling lama ambik lesen dalam family..huhuhu..teruk x??? Tp nak wat cmner,..
Td ak pergi la test...byangkan la...ak fail kat 3 penjuru...dengan kaki terketar ketar , da lega sebab part yg ak paling takut, bukit ak da lepas....tinggal parking pn lepas...baru je nak masuk 3 penjuru, ok lagi..da siap buat nak kuar 2, tetiba plak kereta ak termati...so, cepat2  je jpj 2 bka pintu kete ak...geram je..ase kecik2 je jpj 2..ase nak makan je....ase nak nangis 2 x usah nak kata la...ak tahan je..sabar2.....
Nak dijadikan cerita, ak berjaya lulus jalanraya pnya test..nasib baik..ok la dari x lulus 2 2....tp ak geram la sebab ak fail sebab kete mati..ak x biasa drive pakai viva...biasa pakai kancil jer....berbulan bulan...dari x pandai sampai la pandai bwak kete...umm...ak pun x taw da nak komen...sabar je la...bak kata maa ak, x der rezeki la 2....jpj yg test jalanraya ak kata, mungkin x nak ak ada lesen ag la 2..huhuhu....bley x kalo x payah ambik lesen....ak x suka...motor x test ak....ummmm...papepun, wish me luck k...
Kna stop dulu la...bnyak ngat homework n assignment  + lab report yg nak kna buat....
Oh ya...next week da start jadi cikgu tuisyen..makin bz la jadual  ak....susa la nak berblog jap ag..skrg pn da x de masa nak mencoret lakaran hidup ku yg macam2 ni..huhuhu..
K, till then..^^