Sunday, March 28, 2010

cinta dalam islam...



aku lakarkan titipan ini dgan penuh rasa syahdu n penuh keinsafan...betapa berat tuk ak mengambil keputusan ini yg mampu meleraikan sebuah hati yg slama ini ak cintai...namun apakan daya..ak hanyalah hamba dan insan yg lemah...yg hanya mendambakan yg terbaik dari NYA...

ampunia k andai ini bnyak melukakan hatimu..maafkan ak...

hukumlah ak selayaknya...

kerana ak manusia lemah yg hnya bergantung pdNYA~`

  

BAGAIMANA BERCINTA DALAM ISLAM?



Remaja selalu bertanya apakah salah kami bercinta? Tidak, bercinta memang tidak salah justeru ia adalah fitrah semulajadi yang Allah kurniakan kepada setiap manusia. Ingin cinta dan dicintai adalah instinc. Jiwa manusia memerlukan cinta seperti jasadnya perlukan makanan. Oleh kerana cinta adalah fitrah, maka tentulah tidak salah untuk merasainya. Namun Allah tidak kurniakan rasa cinta secara polos begitu sahaja.
Dia juga mencipta peraturan cinta demi menjaga kemurniaanya. Peraturan inilah yang kerap dilanggar oleh remaja. Rasa cinta tidak salah tetapi kesalahan selalu berlaku sewaktu menjalinkan hubungan cinta. Di sinilah berlakunya cinta terlarang yakni cinta yang menafikan peraturan Tuhan. Ketika itu fitrah telah menjadi fitnah. Bila kehendak semulajadi tidak disalurkan atau diisi mengikut peraturan maka akan
berlakulah kekalutan dan kemusnahan.
Mengapakah perlu ada peraturan cinta?

Jawabnya, kerana Allah mencintai manusia. Allah inginkan keselamatan dan kesejahteraan buat manusia melaksanakan keinginan fitrah semulajadinya. Keinginan tanpa peraturan akan menyebabkan banyak kemusnahan. Begitulah hubungan cinta yang terlarang, akan membawa banyak implikasi negatif dalam kehidupan. Pengalaman sudahpun
mengajar kita nahawa jangan sekali-kali bermain cinta, nanti terbakar diri. Sudah banyak tragedi
yang berlaku akibat hubungan cinta yang membelakangkan Tuhan.
Cinta yang terlarang, adalah cinta yang sudah dicemari oleh kehendak nafsu dan kepentingan diri. Keindahan cinta yang sudah tercemar ini tidak tahan lama. Sudah dapat apa yang dihajati, sudah terlaksana apa yang dikejar, cinta akan terkulai dan bersepai.

Hubungan cinta jangan dicemari oleh sebarang tindakan menyalahi syariat. Lebih banyak perlanggaran hukum berlaku, lebih tinggilah risiko kemusnahan yang akan berlaku. Jangan kita tertipu dengan pesona cinta yang dihiasi berbagai janji dan sumpah setia. Jangan kita mabuk dengan rindu dan asyik yang membuai dan melenakan. Seteguk kita minum dari kendi cinta terlarang, racunnya akan meresap membunuh akal, jiwa dan perasaan. Pada ketika itulah cinta dikatakan buta. Maka butalah mata hati dan mata kepala hingga seseorang akan menjadi hamba kepada siapa yang dicintainya. Ketika itu hati tidak nampak yang lain kecuali apa yang dicintai.
Lupalah diri pada Pencipta cinta kerana terlalu asyik dengan cinta yang dikurniakan-Nya. Ah, bagaimanakah perasaan kita agaknya, jika seseorang begitu leka
dengan hadiah hingga terlupa bersalam dan berterima kasih dengan pemberinya?
Tuhan kerap terpinggir dalam hubungan cinta yang terlarang. Hukumnya dilanggar bukan dengan rasa
bersalah tetapi dengan rasa manis dan megah. Tangan kekasih dipegang walaupun jelas Allah mengharamkan sentuhan antara lelaki dan wanita yang bukan muhram. Tergamak berdua-duaan di
tempat sunyi walaupun sudah diperingatkan Nabi bahawa dalam keadaan begitu syaitan adalah
orang yang ketiga. Lebih dari itupun banyak berlaku. Semuanya seolah-olah halal hanya kerana cinta. Racun-racun berbisa yang memusnahkan cinta telah dianggap sebagai baja. Akhirnya pohon cinta terlarangpun berbuah. Buah yang pahit, masam dan memabukkan. Buah yang muncul dengan pelbagai jenama yang aneh dan menjijikkan bohsia, bohjan, buang bayi dan zina. Ketika itu indahkah cinta?
Peraturan cinta bagai tanda-tanda dan lampu isyarat di atas jalan-raya. Kereta diciptakan dengan kuasa untuk bergerak, tetapi pergerakkannya perlu diatur dan dikawal. Jika tidak, dengan kuasa itu akan berlakulah perlanggaran dan pertembungan. Begitulah cinta, ia adalah kuasa tetapi kuasa itu perlukan peraturan dan kawalan.

hati n gelas....

Hati itu ibarat gelas
hanya gelas yang penuh mampu melimpahkan air
hanya hati yang basah bisa membasahkan hati yang lainnya
lalu bagaimana saat gelasmu hanya tinggal separuh?
dan terbiar lama...
hingga lebih banyak air yang tersejat.
Apakah kamu mahu membiarkan hatimu dehidrasi
saat cuaca bumi tidak mahu berkrompomi?
ayuh, penuhkan kembali gelas itu.
siramlah kembali hati yang mungkin tandus
dan pecahkan ais yang membeku
moga hati ini mengalir dengan degupan iman
sehingga membasahi hati yang lainnya.

Bumi semakin panas
tanah semakin gersangjangan biarkan hatimu membahang kering kontang.

Andai gelasmu retak
dan air mencuri keluar di rekahannya
maka segeralah membaikinya
mohon kepada Pencipta agar dipulihkan segera
kerana hatimu hanya satu
dan dari hati itu kau memandu segala sesuatu
bila kompasmu tidak bisa lagi memandu
lalu arah mana lagi yang mahu kau tuju?

capik=tired=penat=exhausted~

perasaan ak berbelah bahagi skrg...antara rindu kat maa n umah ak or stay tngu untuk berjuang....ak da penat nak wat semua..hhehehe..pe jer yg ak wat...ummmm...men netball, mybe vollyball n ajk publisiti..ni semua program fakulti..huhuhu..penat wei..bkan mengeluh but share...agpun, sharing is caring...hari2 kerja ak:
                       -amek gambar
                      -wat risalah...
                      -join match...
work tertangguh:
*assignment AK-presentation
                              -plan
*assignment BI- Drama
*genetic_report..
bnyak 2......semua nak kna antar by this week..
huhuhu...
penat...(da brape x penat da)=p
ak nak blik...rindu...bnyak bnda ngah menyerabutkan kepala otak..da la final 2 weeks ag...habuk pe pn x stdy ag...huhuhu...penim2....bnyak plak program yg nak dibuat dkat2 nak final ni...awal april ni ada program prs lak....huhuhu..so, bila ak nak blik?????waaaaa....-(

Monday, March 22, 2010

ggrrrrrrrrrrr...

da lama ak x coret pape kat sini...ummmm..maklumla....bz..sngat2 bz...huhuhu...bisnes week memang memenatkan...huhuhu...geram btol...tambah ag ak dop berulang alik dari umah..kakk kawin..huhhuhu...tp ak sangat2 sedih semnjak 2 menjak ni...x taw la knape....bnyak kerja tertngguh...bdan penta..otak serabut...x taw nak xpain macam mna...kadang2 org disekeliling ak bnyak menyumbang kpd keserabutan mental ak...memang jap ag ak kna jumpa pkar psikologi la...rasa hidup x terurus je skrg...
ummm..masuk bab shawlsplak...ak nyer perniagaan da slow...maklumla..ramai competitors..n skrg ni da hujung sem...org da sengkek...nampaknya ak kna pergiatkan perniagaan secara online  plak...
bab jual shawlss ni ak lg sakit jiwa...bnyak betul songeh customer,,,kata shawls ak mahal...org lain jual murah...x nak beli x pe la...tp jngan nak kata lbey2 plak....ak jual shawl yg bermutu tinggi..-p
ken elok...biasanya chiffon, jojet...bkannya yg mudah koyak...ape yg penting(bg ak as users) quality...baru x menyesal kalo beli...bnyak btol yg bermain kat kepala ak skrg...x taw nak wat cmner...someone pliz help me....

Friday, March 5, 2010

dewasa..

  ecece...tajuk macam skema jer...btul k pe ak rasaskrg???? ak rasa belum ckup dewasa ag tuk ak hadapi segala yg berlaku sekarang...tahap ketensionan ak da melampau...ak blum ckup kuat hadapi n fikiran ak seakan akan x ley nak grab smua bnda kt sekeliling ak....huhuhu...bnyak masalah n bnda baru yg ak akn tempuhi sekarang...
yang ketara bila majlis kahwin akak ak da nak dekat...so??? ak akan kehilangan geng sekepala n tempat bermanja...ummmm..pe lg,,tmpat mtk tlong,tmpat curi barang, haaa...satu ag..bank ak...kuikuikui..(teh : jgan mare..-.-...hehehehe..
papepun ak sepatutnya hepi untuk dia...(wlaupn x)..dia nak jgak ada keluarga sendiri...ntahla...ape yg nyata skrg, ak x selesa dgan keadaan ni smua...persekitaran ak rasa macam x bes sngat...org macam da x pedulikan ak lg...kawan2???ntahla...da lama ak buang harapan tuk dapat sedikit cebisan kasih syg n perhatian dr mereka..n skrg,ak x sekelumit pn mengharapkan semua itu...cukupla dgan pe yg ak ada skrg..kwan x ramai..tp ckup memahami..keluarga yg memng tempat ak bergantung...kadang2 ak rasa da habis masa tuk ak mengharap n bergantung pd org lain...ak kna jd matured skrg~~ hentikan semua yg x penting...ubah kelakuan...buang sifat2 yg membuatkan org benci kurang suka kt ak...teruskan hidup!!! lakukan yg terbaik..persiapkan diri tuk tempuhi segala masalah yg mendatang krn ak x kan taw pe yg akan terjadi dlam hdup ak after this...huhuhu....
 masuk blik bab akak ak kawin..juz wondering..knape ak x hepi...bnyak da kemungkinan yg ak pk bila dia da kwin...of course la masa dia nak spend ngan ak da x sama...x kan still ag nak hang out ngan ak lama2....huhuhu...ak mungkin akan segan utk share msalah ak yg remeh2 ngan dia coz bila da ada kehidupan len, msti bnyak ag bnda len nak pk dari pk masalah kebudakan ak...
dulu..masa ak darjah 6, akak ak yg sulung kawin...ok la...ak ada lg akak ke 2(angoh)...n then x lama lepas 2,abg ak plak menyusul...yg ak terasa sngat kehilangan bila angoh ak kawin...ak sngat rapt ngan dia..n skrg, kami jarang luangkan masa bersama..hnya hari raya n cuti2 tertentu...2 pn x lama, coz nak blik umah sebelah hsband plak...huhuhu...so, kadang2 ak sngat rindu tuk bersama macam dulu...gurau senda..gaduh2 mnja...
n sekarg semua akak n abg ak da kwin juz ak n adik2 je blum...n skrg ak yg akan jd tempat mengadu tuk adik2 ak yg len...bersediakah ak??? memang kakak n abg ak yg len pn still dijadikan tmpat mengadu...but, since ak yg slalu ada kt umah n dekat ngan diorg, ak la yg akan dapt taw semua perkara yg terjd kt umah...so, ak mestila akan lbey concern tntg adik2 ak... pe msalah diorg..ak kna alert...
        ummmm...kan bes kalo semua x payah kawin...duduk dalm 1 family macam zaman kanak2 dulu..makan sama2, pg skul, mengaji sama2..tdow ramai2...but skrg still bley k ak nak tdow ngan akak2 kesayangan ak??
nmpak mcam x matured plak ckap cam ni....huhuhu..

mungkin tiada yg mengerti...hanya ak yg mengerti...
betapa sukar tuk ak tempuhi skrg...di saat tiada insan yg bergelar SAHABAT disisi...

                                              berjuta bintang di langit bersinar terang memberi harapan tuk ak 
                                                                                                                             ~ aku n bintang~


Tuesday, March 2, 2010

anna, ienna, fatin~~

walaupn esok ak ada test kimia n x start study lg 6 chapter yg akan masuk test esop...tgan ak gatal jer nak mencoret pape tentang anna n fatin...
hahaha...2 org ni memng kepoh...kepoh habis!!!tp ok la....slalu hepi...nak marah org pn still maintain bising ag...even dalam hati da nak meletup!!!pompompom!!!!!
 anna n fatin...masa sem 1 ari 2 ak x suka sngat dengar korg kepoh n gelak...tp bila lam2 da knal...jd da biasa n skrg kalo korg senyap da x bes pg kelas..
tambah2 skrang ni...
sekarang ni mood ak nak g kelas=0...
x taw la knape...huhuhu...mgkin ak nak rawat hati ak dulu (ada luka k????asenya x der kot..)=p

mgkin jgak ak nak persiapkan diri ak dgan segala cabaran n dugaan ataupn pape kemungkinan yg akan brlaku antara ak n kawan2...
dulu ak memang x ley nak survive kalo x der kwan...2 masa sek dulu...even nak g toilet pn kna berdua..nak g makan kt kantin ag la...hahaha...
tp bila da dewasa macam ni...macam bnyak bnda jer yg kita kna lakukan sorang2...x pun, memang memerlukan masa untk alone....=.=
papepn..ak ni rasa x bes la nakg kelas!!
x dop semangat..ntahla knape...
korang ber2...tolong jawabkan....

 mesti da yg pelik knape ak cerita pasal bdak 2 org ni....
pasal ak nak tnjuk gambar ak n diorang pakai bju pink!!!!!HAHAHA....=p



gurls in PINK!!
~aku, fatin n anna...~ 
lokasi: IPKB
"sebenarnya ak yg nak dop kat tngah...tp fatin sibuk jer nak berebut ngan ak*
p/s: bahu sebelah kanan ak nampak besar la wei...mybe sebab beg ak kalor light ngat kot~
x pasal2 ak nampak pendek sebab bongkokkan bdan nak dekat ngan fatin...huhuhu..
fatin: muka nampak gemuk!!
bgus btul!! 



Monday, March 1, 2010

macam~macam...

bes gak la jual selendang ni...1st day jual dalam 30 helai lbey..bgus2...ada la income tuk ak tampung kehidupan ak as mahasisiwi ni...bak kata org..nak hidup kna pandai2..lgpun ak bukan org senang macam org lain...tp ak bersyukur dgan segala yg ak ada sekarang..bnyak membantu ak dalam hidup....pepun, ak memang akn lakukan yg terbaik tuk diri ak, keluarga n org di sekeliling ak..
masa jual selendang ni bes jugak..macam2 ragam ada...geram pn ada...heheheh..
tp ak x kisah...ada yg kata mahal, bley dapatkan yg murah lg, n kualiti x elok...ak x kisah, sebab yg nak beli, beli je la...n yg nak menkritik...let it be...huhuhu..
ak x kisah...lgpun modala ak x bnyak...special thanks to owner yg bg ak peluang tuk ak ceburi bidang entrepreneur2 ni...hahaha...(macam arg dapat award je).. 
n malam pada hari pertama 2, I can't sleep bcoz of my leg...sakit sngat2...ak rasa sebab bnyak jalan n drive..byangkan 2 kali pergi amek stok...huhuhu....perniagaan yg memberangsangkan la katakan...ada rmai lg tg x byar, tp tkper, b'coz ak da catit...hehehe...
ada gak kawan2 yg bnyak tlong ak...shifa n zee zahra....hehehe,,,tolong2 promote n teman ak pergi amek stok..
n yg paling memahami...
tgmhtga,,,
thAnks lots...


kawan2 al semuanya bes2,..biasala kwan...pepun, ak da nak stop typing..kelas genetik pkul 8 jap ag....hurmmmmm,ak pn x siap ag assingment..tkpe lambat sket asalkan original...bkan ciplak....hehhehe...=p


ak pakai selendang ni juz nak tunjuk cntoh selendang yg aku jual...of coz la yg ini ak byar,,,,hahahaha
ramai gak order yg ni..='=
**selendang diatas amat colorful n sesuai tuk sume jenis warna kulit..try la~~




maulidur rasul~~

masa ak ngah ona da way datang kampus td..ak ternampak bebudak sek. rendah buat perarakan maulidur rasul.diorng berarak,kelililng kmpg n then sambil selawat kat nabi...tetiba ak teringat masa ak kecik2 masa sek rendah dulu..ak masa sek rendah dulu kira macam bek la...aktif n bnyak cikgu syang...hehehe..
n masa ak stndard 1 or 2 ak da terpilih join senior2 selawat tiap2 pg sepnjang bln maulud..
tiap2 pg, suara ak akan berkumandang untuk  melagukan alunan selawat nabi...n sek ak jgak adakan rombongan berarak  sambil berselawat..sek rendah ak dalam kg jer..pas2, ak paksa maa n adik2 ak (at that time blom masuk skul ag), tengok n lambai kt ak masa ak berarak melintasi hadapan umah ak...biasanya kitaorg kna pkai bju lawa2 n cantik2...n masa 2 ak da tnjukkan minat ak utk berfesyen...hahhahah...lgpun ak la individu yg kononnya slalu menjadi tulang belakang cikgu2....
huhuhu...2 dulu la..
bila da besar je, ak da start malu..even nak masuk kumplan nasyid sek pn ak malu..sampai kna paksa2 ngan cikgu...ak still ingat ag nama ckgu 2..Pn Hasnah Jusoh...hahahha
windu sangat2 kt ckgu 2...da la bek.\
bnyak sangat kengan tuk al imbaskembali...semuanya hanyalah memori yg tepahat di lipatan hatiku....selamanya...=p