Sunday, December 19, 2010

duty hari ini..=p



errr..tetiba rasa nak menulis...
tapi x taw nak meraban ape..
oh ya..hari ni sepatutnya ak da pergi daftar hostel...
n maybe esok kelas da start..maybe k...


tp biasanya 1st week ni bincang sal outline subjek jer..
ni la 1st time ak rasa cuti sem aku x cukup...memang before ni x cukup...tp ni la paling singkat..ngam2 sebulan...huhuhu...tolak rayer semua...x sampai pun sebulan...mana nk buat SIEP ag..
biar pun aku x buat lagi...
teruk x??
cuti da habis...tp bnda yg patut buat 10 hari masa cuti x buat2 lagi...uhuhuhu....


ok....hari ni, di mana kawan2 aku sibuk mengangkat barang dari stor, kemas bilik...keluar makan ngan kawan2 kat hostel..ak still lagi lepak2 kat umah..
pagi..pergi teman adik aku tukar ic baru...
balik...makan lunch yg org da masak...
n then...tdow..
petang..plak, lepak2 tengok tv, borak2....
malamnya...aku nonton sehati berdansa...=p
chumill nya LISA ni..nyumnyum...macam aiskrim strawberi je aku tengok...eh!!
silap2...macam buah kiwi la...dia pakai dress hijau malam ni..
bila la slim macam dia 2..=p
pepun tahniah tuk pasangan razif...dapat kondo sebijik...honeymoon kat Bali lagi...ayoyoyo..
beskan..=p
aku sungguh jeles..but they deserve it ok!!


terpikir gak macam cuak jer daftar lambat...aku pun belum decide lagi bila nak balik hostel...
malas sangat2..=(
teruk kan??? tp kalo anda di tempat saya baru anda tahu betapa x besnya tinggal kat hostel....
hari2 kena jalan cari makan..makan kat kedai....huhuhu...2 yang paling malas....
kadang2 rasa x der privasi..ye la..nak cakap hal2 rahsia n sulit sket kena cari tempat sesuai...pas 2 kalo nak berdating dalam telefon pun, kena jaga2 jugak..bukan aper..takut ganggu orang nak tidow k, orang nak study k...kalo dok sorang2..haaa..suka hati la nak wat per....kalo dalam bilik tu 2 org jer ok lagi...tp 4..macam ramai kan...
tp kata org..alah bisa tegal biasa...idakyer....
hehhehe...ntah pape da aku merapu...


p/ss: hari ni besday syafiq...tp dia jauh kat UK...papen..happy besday bro...friends till end...
@@@hope menjadi la ngan tasya.@@@=p
~ gimme time 2 stay at home~

ok..till then...nite...=)

Tuesday, December 14, 2010

bila malam menjelma....

eh eh..malam k???
da pagi sebenarnya...=p
sy tak taw nak buat ape...semua benda malas nak buat...
tahniah kepada semua blogger yg rajin hupdate blog diorg....
sy jeles sebenarnya..
cuti ni korang buat pe???
saya juz nak bgtaw....
saya bnyak buat aktiviti menghabiskan duit...
saya pergi sana sini...
pergi cameron, pergi picnic kat PD...pergi swimming..pergi shopim...
dating jer x,...baik kan....ngeeee..=p
semua bnda yg saya buat ni...nak peram dulu...nanti sy hupdate ea,..
bukan nak hupdate ape pun....update pic jer...ngeee...
biasa la...org gila bergambar..=p


tunggu entry terperam sy ea...
itu sajer....
mengarut mengaban di pagi hari...
p/s : rabu shopping shawl baru..jumjum!!!

Thursday, December 2, 2010

hati ini...

hatiku terasa sayu dan pilu..
terasa seperti hati ini hancur berkeping-keping..
di saat air mata mengalir..\
terasa remdahnya diri ini di sisiMU...


Sesungguhnya Syurga Itu Mahal, Maka Belilah Ia Dengan Harga Mujahadahmu!!


sungguh berbekas prasa ini dalam hati aku..
mungkin anda juga...insyaINSYAALLAH...

Monday, November 29, 2010

delay post....raya haji punyer...=p



selamat pagi n selamat untuk tidur kepada semua..even cuti,mood nak menulis blog 2 still sama..mlas jugak...sampai bnyak post terdelayed..ak nak post ikut susunan even lambat...hehehe...ok..sebut pasl cuti...still sibuk ke sanA ke mari....lupakan siep...memang saje2 nak buat lupa..rasa x cukup cuti sem ni..okok...dah cuKup intro yang x sepatutnya...patutnya citer sal raya haji...menu kat umah 2 ada lagi terselit daging lembu...semalam sup tulang..hari ni daging masak kicap...yummyyummy...tp ada la add on len..ok...jom masuk ladang kelapa sawit tengok org korban...tahun ni family kitorg buat sekor lembu...kan aku ni ramai adik beradik...syukur sangat2...jomm layan..=)



 si aniq yang bnyak keletah...ANAK ABGKU..macam2 ader...

 x puas ati k???

 org bandar masuk kampung....=p

 ratu cantik kelapa sawit..

 duta buah kelapa sawit...cantik x baju saya????ok...thanks semua...ngeeee..=p


 pinkpurple...


 masuk kete dulu..lembu ni garang giler.....yg datang plak ramai yg pakai baju kaler merah..termasuk abah aku....x pasal2 lembu 2 nek angin...

 lembu korban before.....berak bnyak giler...

 abahku berbaju merah..=)

 tolong!!!!saya da rebah....da kena ikat...-aku dengar lembu 2 jerit_booooohhh!!


 sibuk bercerita si kaum hawa...sampai terangkat kain..=p

 bfore kna sembelih...bek aku berakk bnyak2....

 takbir dulu....n then 123!!


 berakhirlah riwayat ku sebagai seekor lembu.....
abahku hero..^^
~B.L.O.O.D~

 wajah wajah hero yg tengok lembu kna sembelih depan mata...





 kumpulan nasyid...angah x sempat da nak belit2 shawl....kalut punya pasal...


 nak tunjuk siper k??sliper burukkk..masa ni aku terpikir...ada k org buat photoshoot kat sini...outdoor wedding k....ekekeke...=p

penatttttt!!nak balik umah dulu katanya..-.-'


ok..jum balik!!!!
lembu da tumbang,..
kawah da hangat..
perut KOSONG da siap..

jadi..sekian sajer cerita saya pada malam pagi ini..mata sydah mengantuk kerana tadi pergi mandi bersama anak2.....anak sedara yer...ngeeeee..

ok...till thenn..sweet dreams..=)

Tuesday, November 23, 2010

tag dari miss ayuni...


yuhhuuuu!!! malam2 pagi2 bukak blog tengok ada tag dari miss ayu ni...da masuk 3 hutang ak ngan dia,,,,hehhhehe,,ni nak bayar 1...so, tinggal lagi dua...thanks to ayu coz sudi mengetag diri aku ni,...dulu sangat x suka kalo ada org tag2...ingat lagi si fert tag kat aku dulu...slamber jer ak tulis kat chat dia aku malas nak wat2 semua mendalah tag mengetag ni..macam blaja ecology la plak tag2 organism...hehehe..

okok...da melalut kearah lain...pe kata aku jawab dulu tag dari miss ayu kiuttt..thanks skali lagi keranax lupa mengetag diri ku yg xder keje ni...hehehe...=p




♥ Apa yang penting dalam hidup korang?
-ALLAH SWT..D.U.I.T,FAMILY N MAKANAN PEDAS N MASAM=p -


♥ Benda terakhir yang korang beli pakai duit korang sendiri?
-jus epal RM 2-



♥ Dimana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan dan tema perkahwinan korang nanti?
-Rumah sy n si dia..*winkwink*-
-tema yang indah~indah jer
yg pasti purple tuk akad nikah..=p



♥ Adakah korang sedang bercinta sekarang?
-tengok kat sidebar blog..daisypath da delete..hehehe..-



♥ Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
-juz think...niat bercinta tuk berkahwin...insyaLLAH kekal..ameen..=p-



♥ Dimana korang selalu jumpe kekasih korang?
- mana2 jer..ada 1 tempat makan feveret tp rahsia..- 



♥ Novel / Buku / Majalah yang terakhir korang beli?
-da lama x membeli..asyik pinjam org punyer..bz kot..=p- 



♥ Apakah nama penuh korang?
-siti norazlina mohd nordin-
bukan siti nurhaliza tarudin k..^^


♥ Antara mak dan ayah, yang mana korang lebih mesra?
-dua2...tengok keadaan..nak bodek duit lebih k nak beli baju baru..hehehe..- 



♥ Namakan orang yang betul-batul nak jumpa dalam hidup korang?
-dean n sam winchester-
-edward cullen-
-bill gate (nak pow duit sket).=)-
-semua artis korea yg ak tergila gila kan slama ni especially JUNG KI-




♥ Adakah korang basuh baju sendiri?
-basuh sendiri la...da 2 nak suruh saper.ok...sape2 yg rajin nak basuhkan baju sy..-
ANGKAT TANGAN!!!ok...fine...x der ye..=(
-kalo saya ni puteri raja kan best..=p-



♥ Dimanakah tempat betul2 korang nak pergi?
-Mekah.-
-capri island-




♥ pilih salah satu peluk atau cium?
-of coz....nak dua dua...tp kna pilih kan..-
-ummm...peluk la...=p- 



♥ 5 benda yang korang sangat2 sayang dalam hidup korang?
-teddy bear :bebe bunceeet-
-kura~kura pink bunceeeeet-
-my lappy_dell of course purple in kaler..-
-my SE-
-lagendaku teman merempit.-




♥ 5 lagu yang paling korang suka dan selalu dengar?
-dakmie_yang terindah-
-bila cinta_geo-
-istimewa_indigo-
-kau ilhamku_manbai-
-drowning_bsb_


♥ Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang sambut tahun lepas?
-02 ogos 1990-
-di kolej kediaman ngan kawan2 n rumate-
-dkat midvalley ngan bunceeeet-



♥ 6 orang blogger yang korang nak tag?
-mae-

ok...DONE...saje ak tag org2 yg aku rasa x berapa bz nak menjawab semua soalan2 diatas....kerana ku tak mahu mengganggu konsentrasi yg len..hehehe..
sekian...semoga  sy dapat tidur ngan aman n tenteram..

p//ss : ada org merajuk ngan sy....huhuhu...=.-'
till then..bye..~

Saturday, November 20, 2010

cheff berendAM minyakkk....



ohh...sy sangat teruja untuk makan hari ni..nape ea???kerana menu di rumah saya hari ni sudah tidak berlatarbelakangkan lembu lagi...da habis zaman sup tulang, era kerabu perut, daging goreng, daging singgang....da habis ok...hari ni menu untuk lunch biasa2 jer...tapi yg saya suka sebab ada ikan keli goreng..hahaha....feveret la kononnya....=p


ok..mulakan memasak..(bkan saya yer...saya menolong sahaja)...my sis yg masak sayur n rebus kerang...bila part ikan keli...mestila saya yg berminat nak buat....before 2, my sis da pesan, x yah buatla..biar dia yg buat...(dalam hati : pe, dia ingat aku ni teruk sangat k??x pandai nak buat semua kerja2 ni...huh!!!)
bermula la kerja melumur garam n kunyit....ditambah sedikit halia dan bawang putih...jangan lupa, sedikit serbuk kari....ok, n then perap...perap pun sekejap jer sebab x sabar nak goreng ikan ni....

ni part yg paling kritikal..yakni menggoreng....sy pun dengan bangganya menggoreng....sedar x sedar meletup letup minyak 2 bila da letak ikan keli..ala~ala gunung berapi gitu....oohhhh..mane penutup periuk ni.....ok..ak x jumpa...dengan bangganya sy lari dari dapur n biarkan minyak dalam kuali 2 mengeluarkan lahar~lahar panasnyaa...masuk2 sy tengok, penuh minyak dilantai n dinding....siap masuk dalam periuk sayur yg dok kat sebelah ag...sy tutup api..angkat ikan..n then,bkak balik api n masukkAn ikan...begitula setrusnya diulang~ulang...bila my sis masuk, dia terkejut giler tengok dapur yg penuh ngan minyak..hahhaha...skali dia sempat menyindir."abg ngah goreng ikan pun x macam ni" ohhh..malu giler...sy pun cover, x jumpa penutup..dia kata, punya la bnyak penutup x kan x ley guna...ohhh..terdiam sudahla sy...


bila tiba part makan plak...sedih sangat2 sebab rasa dia x sama hebat ngan melawan minyak panas masa menggoreng.....rupa2 nya sy terlupa letak garam....rasa nak menangis jer bila fail macam ni...tp anak sedara n adik aku cakap ok  jer....diorang ni jujur k x????


huhuhu....sebagai pengajaran, jangan terlalu excited nak buat kerja masak memasak ni...n rajin2 la masuk ke dapur...ngeeeee...=p
 penat betul berperang ngan minyak panas namin hasilnya x der....sungguh,,,sy fail tuk jadi cheffff....^^


selamat bercuti tuk semua yg da habis exam macam sy....belajar2 la duduk di dapur...n aja2 fighting tuk mereka yg still bergelumang ngan nota2...=p


p/ss: wait for my first trip during holiday n nak bayar hutang tuk ...miss yuni kiuttt..

Saturday, November 13, 2010

how much is it???

salam...and hi to my silent readers....


sy ni sangat berterimakasih kepada semua yg sudi singgah di blog hitam sy ni....n jutaan penghargaan kepada semua yg sudi meninggalkan jejak n memberikan komen2...tp yg x seronoknya, silent readers ni...please say hi or drop your track here...i know so many people visit n does it cost you toO much to say hi????
but it's ok I think if you just keep reading without any objective..hehehehe....saje2 bace jer....
let make friends...('-")

p/s : juz be yourself....don't try to be others if you want to be happy....and you'll never satisfied if you try to be others....^^


~wish me luck for my last paper tomorrow...feveret subject i guesss...ngeee...aja~aja fighting....

p/sss : nanti ada org nak nyanyi lagu 3 bears kat saya....BUNCEEEEEEETTT..^^♥♥

Thursday, November 4, 2010

cleaner..cleaning lady..


tajuk kita pada petang yg indah ini ialah.....CLEANING LADY!!

hari ni aku nak straight to point jer..lama da ku dop pendam ni...nak makin membesar da dalam hati....dan x ley simpan lama2....ada masa sket ptg ni nak menulis...walaupun subjek beretika aku blum habis dibelek ..di tekankan disini.."DIBELEK"...nampak x aku belek jer semua ni...i'm not really interest to learn all these ethics subjects.....i can jump into that....
okok...lets know what i'm going to bebel here..


semenjak dua menjak ni kat hostel aku ni da bnyak b...nda yg buat ak bertahan ngan perangai manusia....kadang2 terpikir x ley k diorang ni bertimbang rasa...tolong menolong...tawla semua org bz nak exam...but janganla pentingkan diri sendiri...ak kesian giler tengok mak cik cleaner 2 hangpa taw tak????? dia 2, bukan nak jadi kuli kita semua..semua yg kat sini da besar panjang da pun....cuba la angpa pk sket...x kesian k kat mak cik 2...hari2 dok buat bnda yg sama jer...cuba korang tolong ringankan sket beban dia...bukan nak suh angpa p mop lantai or cuci toilet ngan dia...sekurang kurangknya  tolongla ringan kan beban...anggap la diorg 2 macam mak kita n sekarang ni kita duduk kat umah kita....
1st of all.korang anggapla hostel ni macam rumah kita sendiri..
~HOME SWEET HOME~



ni antara perlakuan/perbuatan  terhadap mak cik cleaner 2 yang ak rasa sangat geram...
n uollz pikir la sendiri...LU PIKIR LA SENDIRI!!!


(1) korang guna singki 2 pandai2 la...jangan buang sisa kat singki...aku tengok pun geli nak korek semua 2....sisa nasi korang, korang potong2 sayur...buangla kat tempat yg sepatutnya..kalo kat umah, ak pasti n pasti yg korang akan di teranjang oleh mak angpa semua..paling x pun, membeBEL 3 4 bakul...
satu pg 2, aku tengok mak cik 2 korek pakai tangan dia jer...dalam air yg bertakung n berminyak minyak 2.....sayu giler...


(2) barang keperibadian selalu ditinggal dlam toilet or bilik maNdi....kotak ubat gigi, katak sabun, plastik pad.pantyliner, pad yg da diguna..tolong la ..x ley k korang buang sendiri dalam tong sampah 2...kalo malas pun, buang jer kat tong biru dalam toilet 2....nak badan jer k cantik.penampilan jer k terjaga????pagi2 mak cik 2 kena kutip sampah dulu before cuci toilet...


 (3) kalo da malam2 or pagi2 makan magy k, masak k, minum air k...ditinggalkan jer barang n bekas2 yg belum  berbasuh macam 2 jer..mungkin nak bangun pagi esop baru nak basuh...padahal esoknya bngun da pukul 10..tengok2 mak cik cleaner yg da kena angkat semua pinggan mangkuk ,periuk n mug korang letak kat satu tempat....x ley k korang terus basuh jer...jangan sampai mak cik kena pungut semua 2....plizplizpliz la ringankan beban...kadang2 aku nak basuh baju pun x jadi, (walaupn jarang basuh pakai tngan)..sebabnya, atas 2, semua jenis bnda ada..pinggan mangkuk la..itu ini la..ngan sisa makanan la....aku paham kalo skrg ni xder air kalo nak basuh semua 2, tp simpanla dalam bilik korang...x pun letak dalam 1 baldi(kalo yg bnyak 2), n letak bawah sinki 2....


aku pun da malas nak tulis panjang2 sebabnya semua dari kita yg ada ni da besar panjang...da bley pikir mana baik n mana  buruk....kalo nak tulis semua x cukup la..mana nak study ag...nak makan ag..hehehehe...ni bnda yg kat atas 2 bnda slalu ak tengok...setiap hari....cuma korang anggap amk cik cleaner 2 sebagai mak korang....bayangkan mak korang kerja sbgai cleaner n kena buat semua 2.....


ak meluahkan rasa untuk semua ni kerana ku sayu tengok mak cik cleaner 2...dia sangat tekad n komitmen membuat kerja...da la baik...sape2 satu aras ngan aku tawla mak cik 2 kerja macamna..bersih///berkilat..tp semua 2 kejap jer....datang pg esok, bersepah lagi...toilet kotor lagi..ak mals jer nak cerita bnda2 yg jijjik n kotor...ada lagi sebenArnya....


semalam, before ak nak g exam....rasa nak nangis jer...korang bayangkan, 1 aras bau x senang sebab kucing berak n then ada org pijak...bila da org pijak biasala, bersepah sepah taik 2....busuk tuhan jer taw...aku nak g toilet pun x jadi...ttp mak cik 2 ngan semangat nya cuci....n kawan dia ada tolong...kalo jadi kat korAng, mesti x sanggup kan...nak bau pun da pening....ak respect la mak cik 2...masa  semua org aras lain turun, diA siap cakap lagi..."adik,elok2..ni ada tahi kucing ni..jangan pijak lagi.."sediah la jugak den nengoknya...
janganla biar mak cik 2 rasa diri beliau spt diatas...

jadi,konklusinya tuk essay ak hari ni, tolong jangan biarkan kerja mak cik cleaner membuat kerja di luar skop beliau...jangan tambahkan beban, but ringankan lah beban mereka....tolong menolong amalan mulia (bkan suh cuci toilet. bukanbukanbukan...tp TOLONG JAGA KEBERSIHAN JER...) 
ingat yer...kebersihan separuh daripada iman....=)

senyum la kat mak cik....tegur2 la mereka 2....confirm mereka gumbira...show la sket yg kita ni appreciate kerja diorg... 

so, uolllz, juz put a little effort on urself....pity mak cik taw..=)

*mak cik akan nyayi kat tolit...bila katanya kenape: dia kata mak cik takut sorang2 kat toilet...so mak cik nyanyi la...=p

AND people..sory..i dont mean 2 bebel2 or merungut but it is the one way to help mak cik..n juz wanna share with u..n bukan dituju tuk sape2..**winkwinkwink..**


till then...
peace no war...ngeeeee..^^